Huszáros - Csaták

Egy csata a sok régi közül

Takács Zoltán Bálint
2020.05.20
Egy csata a sok régi közül

1788-ban török erők hatoltak be a Szerémségbe és már a fontos város, Zimony (ma Belgrád része Szerbiában) elfoglalására készültek. Ekkor a huszárok egy csapata kardjukat kivonva rohant rá a támadókra. A roham a korábban már harcba keveredett gyalogság támadását segítette. Az a veszély fenyegetett ugyanis, hogy a Száván átkelő ellenség győzelmet arat. A huszárok parancsnoka, Fogl kapitány ekkor adta ki a támadási parancsot. „Ekkor Fogl kapitány ütközetre fujatya trombitáit, állássábul nagy sebességgel reá üt a törökökre.”  A támadók végül visszavonultak, de a huszárok egészen a Száva folyón álló hajókig üldözték őket, nem egyet kardélre hánytak. A huszárok hőstettéről szóló beszámolót egy az ütközet a helyszínre érkező hadi biztos önéletrajzi írása őrizte meg számunkra. 

„… egész a Sáva partyáig, sokakat Mahomet prófétához utasétottak, még a Sáva partyán is a hajóban szállókat is. A meddig tsak a magyar kard érte a törököket, éleiket éreztették vélek… Egy kard sem volt, amelly a török vérben nem úszott volna. Akkor parantsolá Fogl kapitány, hogy kiki leszályan és kardját a vértül tisztitsa. Ekkor a huszárok véres kardgyaikat a földben szurkállyák, a török vértül illy mód megtisztítván, höveleikbe viszatették.”

Dr. Madzsar Imre: Magyar Huszárok vitézkedése Zimonynál 1788-ban. HK 1925: 173-177. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4586 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?