Huszárok - 1. világháború

Huszárok hóban, fagyban, Kárpátokban

Takács Zoltán Bálint
2016.09.27
Huszárok hóban, fagyban, Kárpátokban

1915 első hónapjaiban a keleti fronton az osztrák-magyar hadvezetőség támadást indított az oroszok ellen. A harcokban a huszárok is részt vettek. Több száz kilométert tettek meg. Nemcsak a gépfegyverekkel, hanem a kegyetlen hideggel is meg kellett küzdeniük.

1914 végén az orosz erők komoly nyomás alatt tartották a Kárpátok vonalát. Szilveszter éjjelén az Uzsoki-szorost is elfoglalták. Az ellenük vezényelt osztrák-magyar hadsereg olyannyira legyengült állapotban érkezett a frontszakaszra, hogy végül a hadvezetés leállította az ellentámadást, mondván egy tervezett későbbi általános támadás során majd visszafoglalják a szorost. 
Ugyanezekben a napokban a 9. Nádasdy huszárezred több száz kilométerre északnyugat felé, Bártfa (ma: Szlovákia) közelében állomásozott. Az oroszok itt is megpróbáltak betörni a Kárpátokba, de gyalogsági csapatok a várostól alig 40 kilométerre északra megállították őket. Az ezred, a többi, a 10. lovashadosztály kötelékébe tartozó ezreddel együtt készültségben volt, de végül nem keveredett harcba. A folytonos menetek a szűk, rossz minőségű utakon rendkívül megterhelte nemcsak a huszárokat, hanem lovaikat is.

Egy fontos döntés

Gróf Herberstein Herbert tábornok, az osztrák-magyar 10. lovas hadosztály parancsnoka, 1910-től 1912-ig a 9. huszárezred parancsnoka (Sárvári Múzeum)

Január első napjaiban azonban egy fontos döntés is megszületett. A német és az osztrák-magyar hadvezetés elhatározta, hogy létrehozzák a déli német hadsereget. A távoli előzményekhez tartozik, hogy 1914 októberében az orosz erők támadást indítottak Berlin irányába, majd Krakkó felé. A központi hatalmak (Németország, Osztrák-Magyar Monarchia) csak úgy tudták a veszélyt elhárítani, hogy koncentrálták erőiket, amihez hozzátartozott osztrák-magyar csapatok kivonása a Kárpátokból. Az orosz hadvezetés miután érzékelte, hogy a német főváros elleni akciója nem jár sikerrel, a Kárpátok felé irányította hadait kihasználva az ottani véderők meggyengülését. Így alakultak ki a véres decemberi harcok, melyek közül a legismertebb a limanovai csata 1914. december 11-én. Ugyan a rendkívül nagy veszteségekkel járó összecsapásokban az oroszokat sikerült megállítani, de az ellenség hatalmas erejű nyomása nem szűnt meg. A Monarchia vezérkari főnöke, Conrad von Hötzendorf ezért általános támadást javasolt a Visztulától le egészen Bukovináig. A német hadvezetés végül elfogadta a tervet. Ekkor jött létre a német déli hadsereg is, melynek parancsnoka Alexander von Linsingen gyalogsági tábornok lett. A hadsereget az osztrák-magyar hadvezetésnek rendelték alá. A felek közel azonos erejű csapatokat küldtek. A Monarchia többek között a 10. lovashadosztályt jelölte ki, melybe a császári és királyi 9., 10. és 13. huszárezred, valamint a 12. ulánusezred tartozott.

A 9-esek, azaz a Nádasdy huszárok a német déli hadsereg kötelékében harcoltak1915 januárjától február közepéig, amikor átirányították őket a Pflanzer-Baltin hadseregcsoporthoz. A küzdelmek helyszíne miatt kárpáti csatáknak nevezzük az Osztrák-Magyar Monarchia 1915 elején folytatott harcait az Orosz Birodalom ellen. A csatákról, melyek  januártól április közepéig tartottak, általában elmondható, hogy teljes kudarccal végződtek. Az emberveszteség 600 ezer és 800 ezer között mozgott. Nem feltétlenül ellenséges találat okozta a legtöbb halált, hanem a rendkívül hideg tél.
Az oroszok elleni támadás eredeti célja a november vége óta körülzárt Przemysl felmentése lett volna, de az erőd végül az oroszok kezére jutott, a védők ugyanis nem választhattak mást, mint a megadást. Ezután már szó sem volt támadásról, ugyanis az orosz csapatok ezután támadásba mentek át, ami szintén komoly veszteségeket okozott.

A limanovai csata után

Az ezred tisztjei pihenés közben 1915 márciusában Zsukovnál, ahol az ezred rövid időre megpihent (Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár)

A Nádasdy huszárezredet a limanovai csata (1914. december 11.) után a József Ferdinánd főherceg parancsnoksága alatt álló 4. hadseregtől áthelyezték a 3. hadsereghez, melynek Przemysl felszabadítása volt a feladata. Az ezred huszárjai lóháton el is indultak a jóval több, mint 200 kilométerre a San folyó partján fekvő erőd felé. Ide azonban nem érkeztek meg, mert az út felénél parancsot kaptak, hogy induljanak Bártfára. Az új parancs elrendelésének az oka az orosz erők ellenállása volt, ami más taktika kidolgozását követelte meg. Ekkor került sor a 10. lovashadosztály, benne a 9. Nádasdy huszárok áthelyezésére a déli német hadsereg kötelekébe 1915. január elején. Az ezredet Eperjesen (ma: Szlovákia) bevagonírozták és Tiszaújlakra, illetve Tiszaújhelyre (ma mindkettő Ukrajnában) szállították. Két hetes pihenő után újabb több száz kilométeres utazás következett Delatynba (ma: Ukrajna), Przemysltól délkeletre 300 kilométerre. Az ezred itt újra lóra szállt. 

A következő napok  komoly megpróbáltatást jelentettek mind a huszároknak, mind lovaiknak. Az időjárás rendkívül zord arcát mutatta, hatalmas hóviharok nehezítették a haladást. A Kárpátok hegyei nem segítették az osztrák-magyar és német csapatokat. Nem is sikerült komoly eredményt elérni. Az oroszok gépfegyverei megálljt parancsoltak. Február közepén a hadosztály tartalékban volt, ugyanis a Kárpátok hegyei között nem tudták a huszárokat bevetni. Ezért kikerültek a déli német hadsereg kötelékéből, és báró Pflanzer-Baltin lovassági tábornok hadseregcsoportjába osztották be őket. Azonban a hideg és az elégtelen felszerelés miatt nemcsak a huszárok, hanem a galíciai frontokon harcoló többi csapat is rendkívül legyengült. Hónapok óta egy jóval nagyobb számú sereggel álltak szemben. A helyzetet még reménytelenebbé tette, hogy március 22-én Przemysl megadta magát. Az eredeti célt, amiért az év elején harcba küldték a katonákat, nem sikerült elérni. A helyzet kilátástalanná vált.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3851 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?