Huszárok - 1. világháború

Huszársírok Limanovánál

Takács Zoltán Bálint
2015.10.21
Huszársírok Limanovánál Ltsz.: NFM-HuT 84.31.1

Az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege 1914. december 11-én a lengyelországi Limanovánál megállította az előrenyomuló orosz hadsereget. A csatában döntő szerepet játszottak a huszárezredek. Ritka az olyan fotó, amely az eredeti sírokat mutatja, nem pedig a ma is látható emlékművet. A huszárgyűjteményben található egy ilyen felvétel.

A vastag hóborította földből három sírkereszt emelkedik ki. A keresztszárakon olvashatjuk az elhunytak neveit. A felírás német módra történt, először a rang, majd a név, végül az ezred sorszáma és valószínűleg a halál időpontja. Utóbbi feloldása kissé bizonytalan, ugyanis a fénykép nagyításán nem pontosan látható az utolsó három szám. 

Mohr Egon hadnagy, császári és királyi 9. huszárezred,
meghalt 1914. december 12-én

A hadnagy 1914 novemberének elején csatlakozott az orosz fronton harcoló ezredéhez, a 9. huszárezredhez, melyet 1888 óta Nádasdy huszárezrednek neveztek. Mohr Egon az 5. századnál teljesített szolgálatot. A Nádasdy huszárok december 11-én hajnalban érkeztek meg Limanovához, ahol hajnali öt órakor már tűzharcba kerültek a település keleti részén. Ekkor már nem lóháton küzdöttek, hanem ahogy azt szinte minden visszaemlékezésben és feldolgozásban olvashatjuk, lóról szállva gyalogosan. A Nádasdy huszárok ezredese, Muhr Ottmár parancsot adott a településtől délre fekvő Jabloniec magaslat megszállására. Az 5. század Steiger Gyula százados parancsnoklása alatt a bal szárnyon ment fel a dombra. Hatalmas lövöldözés és kézitusa kezdődött. Mohr Egon hadnagyot ekkor érte halálos lövés. Nem halt meg azonnal, az egyik beszámoló szerint sebesülten még levitték a völgybe. Az ezredtörténetben azt olvashatjuk, hogy a hadnagy még aznap meghalt, azonban a képen látható sírfelirat szerint másnap, december 12-én érte a halál.

Takács Gábor százados, császári és királyi 10. huszárezred,
meghalt 1914. december 11-én

A százados a császári és királyi 10. huszárezred gépfegyverosztagának volt a parancsnoka. Az ezred december 8-án azt a feladatot kapta, hogy védje a Limanovától délre lévő terepszakaszt, köztük a Jabloniec magaslatot. Már aznap az orosz tüzérség lőtte az itteni állásokat és egyre közeledtek a gyalogos csapatok. December 10-én délután az orosz erők támadást is indítottak a magaslat elfoglalására, de a közelharcban visszaverték őket. Másnap hajnalban újraindult a támadás. A magaslat egyik részén az oroszok kiszorították ugyan az osztrák-magyar erőket, azonban a 10. huszárezred rárohant az ellenségre. Véres küzdelem vette itt kezdetét. A domb másik részén az oroszok szintén benyomultak az állásokba, ahol többek között Takács Gábor százados is tartózkodott. Az orosz erők nyomása azonban olyan erős volt, hogy szinte átgázolt a huszárokon. Takács százados ebben a küzdelemben halt hősi halált.

Muhr Ottmár ezredes, császári és királyi 9. huszárezred,
meghalt 1914. december 11-én

Az ezredes 1888 óta szolgált a Nádasdy huszároknál Sopronban. Őt osztották be Habsburg Ferdinánd trónörökös mellé, aki 1890-től két éven át volt az ezred parancsnoka. Muhr főhadnagy szépen haladt a ranglétrán, 1914. júliusában még százados, december elsejével az uralkodó azonban már mint ezredest nevezte ki a Nádasdy huszárok parancsnokává. Egy hét múlva érkezett ki a frontra bajtársaihoz. December 11-én azt a feladatot kapta, hogy ezredével váltsa le Baintner Ernő ezredes magyar királyi 3. honvéd huszárezredét és foglaljon állást Limanova keleti részén. Amikor az ezred hajnali öt óra körül megérkezett kijelölt helyére, egyből tapasztalta az oroszok erős tűzerejét. Muhr ezredes felismerte a helyzetet, az oroszok néhány napja kezdődött támadása a hajnalban indított újabb rohammal a Jabloniec magaslat elvesztésével fenyegetett. Az oroszok lassan kiszorították állásaikból a Monarchia alakulatait, többek között a császári és királyi 10. huszárezredet. Takács Gábor százados ekkor már valószínűleg holtan feküdt gépfegyvere mögött. Muhr Ottmár parancsot adott a magaslat elfoglalására. „Előre, fiúk! Éljen a király!” kiáltásával indult meg a huszárok rohama. Hatalmas kézitusa kezdődött, melynek során sok tiszt és közel száz közhuszár halt hősi halált. Köztük Mohr Egon hadnagy és Muhr Ottmár ezredes, akiket halálos lövés ért. 

A csatát és hőseit az elmúlt évek során már egyre többen ismerik. A két világháború között azonban jóval ismertebb volt a kis lengyel település és az ott lezajlott ütközet. Az orosz gőzhenger ugyanis 1914 telén azzal fenyegetett, hogy betör az Alföldre, majd a főváros felé indul. A Monarchia erői ezt a veszélyt hárították el december második hetében. Limanova ennek a küzdelemnek lett a jelképe, hősi halottainak nevét pedig mindig tisztelettel ejtették ki.

Muhr Ottmár ezredest, Takács Gábor századost és Mohr Egon hadnagyot a Limanovától nem messze található tymbarki temetőben helyezték örök nyugalomra. A bemutatott, kevésbé ismert, sőt megkockáztatjuk, a nagyközönség előtt eddig ismeretlen felvétel az elsők közé tartozik, mely az elkészült sírokat ábrázolja. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Kapcsolódik:

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3851 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?