Huszárok - 2. világháború

Lovasság a harctéren

Az utolsó huszárok lovasrohamai

Takács Zoltán Bálint
2015.02.28
Lovasság a harctérenA lovasság harctéri alkalmazásáról komoly vita bontakozott ki a két világháború közti időszakban. Az 1927-ben megjelent Harcászati Szabályzatban a különböző fegyvernemek alkalmazásának lehetőségeit leíró rész a lovassággal kezdődik. A huszárokról a köztudatban is elterjedt az a kép, hogy képesek a terepen, a harc közben bármikor alkalmazkodni a helyzethez. Nemegyszer a körülményekhez igazodva hajtották végre a parancsot, miközben elfordult, hogy egyedi és önálló döntéssel eltértek annak betűjétől. A Harcászati Szabályzatban is továbbélt ez a huszárokról kialakult hagyomány.

„Hadműveleti feladatoknál a sereglovasság annál nagyobb eredményt érhet el, minél önállóbban működhetik. Nem szabad a sereglovasságot ilyenkor részletparancsokkal vagy azáltal megkötnünk, hogy tevékenységét naponta irányítjuk. A sereglovasság parancsnokai teljes mozgási és cselekvési szabadságot élvezzenek, de azt használják is ki feladatuk legerélyesebb végrehajtására és ne várjanak folyton újabb parancsokra.”

Részletek az 1927-ben megjelent Harcászati Szabályzatból:

„A lovasság mozgékonysága legjobban támadásban érvényesül. Ezért oldja meg támadással legtöbb feladatát. Mozgékonyságának tudatában a lovasság még túlerős ellenséget is megtámadhat.”

„A sereglovasság minden sikeres támadásának alapfeltétele, hogy a lovasvezér gyors elhatározással és a gyors végrehajtást elősegítő rövid, de egyszerű parancsadással kézrekerítse a kezdeményezés és a meglepetés előnyeit. Tudnia kell azt, hogy a lovasság, ha támadását nehézkes tervszerűséggel késlelteti, csakhamar olyan nehézségek elé kerülhet, amelyeket nem tud több legyőzni.”

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Vissza

Olvasta már?