A Nádasdy-huszárezred tiszti étkezdéje

Takács Zoltán Bálint
2015.07.13
A Nádasdy-huszárezred tiszti étkezdéje

A Nádasdy huszárezred tiszti étkezdéjének a történetét nehéz elkezdeni. Könnyű dolgunk lenne, ha azt mondanánk, hogy 1983-ban került a Nádasdy Ferenc Múzeumba a legrégebbi és a leghosszabb ideig fennállt huszárezred tiszti karának emlékanyaga. A kérdés akkor válik bonyolulttá, amikor arra keressük a választ, mikor is kezdett kialakulni a tiszti étkezde. Egy-egy ezred mindig is számon tartotta múltját már az alapítástól kezdve. Amikor egy újonc bekerült az alakulatba, az esti beszélgetéseken mindig izgalmas, kalandokkal teli történeteket halott feljebbvalóitól, az öreg huszároktól, akik még a legfélelmetesebb, legerősebb ellenségtől sem riadtak vissza. A történetek során jártak hetedhét határon túl, küzdöttek boszorkányokkal, vagy szerelmükért meg sem álltak Tündérországig. Nem véletlen, hogy a mai napig szívesen olvassuk Petőfi Sándor János vitézét, ami talán az egyetlen szívesen olvasott kötelező olvasmány. Természetesen Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye mellett. Az ezredek azonban a mesékbe illő kalandok helyett inkább a forrásokkal alátámasztható múltjukat ápolták és előbb vagy utóbb kerestek valakit, aki ezt le is írja. Így történt ez a Nádasdy huszárezred esetében is. Korda Ignác ezredes a boldog békeidők közepén vállalkozott arra, hogy összegyűjti a dokumentumokat és a személyes emlékeket, melyek segítségével megírta az ezred történetét, ami Sopronban jelent meg német nyelven 1903-ban. 

Az ezredtörténetből értesülünk arról, hogy az alapítás kétszázadik évfordulóját meg szerették volna ünnepelni. Az ezredalapítási dokumentumot 1688 decemberében adták ki, de a tényleges szervezés a következő évben kezdődött. Az emlékezést ezért 1889-re tervezték, melyet azonban Rudolf trónörökös halála miatt egy évvel elhalasztottak. Kisebb-nagyobb szervezeti változások azonban ezt is megakadályozták. Az ezred történetének megírását azonban nem. Sok érdekes információval szolgál a vaskos kötet. Többek között megtudhatjuk, milyen nagy becsben tartották az ezred zászlói mellett a különféle ajándékokat, festményeket, de például azt a fényképet is, mely a Habsburg Ottó főhercegről készült portrénak volt a másolata. A főherceg, aki 1894 és 1896 között volt az ezred parancsnoka, a következő üzenettel adta át a fényképet: „Kérem ezt a képet adják át a nevemben a tiszti kaszinónak, ahol egy sötét sarokban függesszék fel.” Sajnos mára ez az ezred számára fontos ajándék nem maradt meg, de a tiszti étkezde felszerelésének nagy része igen.

Kalandos sorsa volt ennek is. Sopronból a II. világháború idején először Munkácsra szállították, ugyanis ide helyezték át az ezredet. Majd egy hosszú út következett, nemcsak térben, de időben is. 1944 végén Nagyváradról az Alföldön, majd a Dunántúlon keresztül végül Ausztriába került. Három évtized múltán az emigrációban élő tisztek azon kezdtek el gondolkodni, hol lenne méltó helye az emlékanyagnak. Számos javaslat előkerült Máriacelltől Bécsen át Németországig. A Magyarországon élő Nádasdy tisztek végül a magyarországi elhelyezést javasolták. A Nádasdy család tagjai is emellett álltak ki, sőt a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumot is megjelölték lehetséges helyszínként. Hosszú tárgyalások következtek, de végül 1983-ban az ezred relikviái Sárvárra kerültek. 

Kiállításunk harmadik termében ezt az emlékanyagot mutatjuk be. A falakon nemcsak az ezredparancsnokok portréit helyeztük el, hanem az I. világháború hősi halált halt tisztjeit ábrázoló festményeket, melyeket maguk a Nádasdy huszárok készítettek az 1930-as években. Szintén megtekinthető Habsburg Ottó főherceg, ezredparancsnok arany étkészlete, de a tisztek ezüst kanalai, villái és kései is. A serlegek pedig büszkén hirdetik a legrégibb huszárezred dicsőségét. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Kapcsolódik:

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3606 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?