Egy újabb pokol. A II. világháború

Takács Zoltán Bálint
2015.07.13
Egy újabb pokol. A II. világháború - - Huszárkiállítás a Nádasdy Ferenc Múzeumban

A II. világháború minden család életébe betört. Ismeretlen helyek, kimondhatatlan nevű falvak adják azt a keretet, melybe megpróbáljuk beletuszkolni egy elmondhatatlan történet szálait. Egy múzeum viszont nem tehet mást, mint elmondja legalább azt, amit el lehet. Évszámokat, helyeket, adatokat sorol egymás után.

Mi mégsem ezt választottuk, hanem egy jelképet építettünk. Egy labirintust, egy lövészárkot. Vendégeinkre bízzuk, hogyan is értelmezik, miközben hol lehajolva, hol felegyenesedve végig haladnak a magas falú folyosón. Nem rémisztő a hely, inkább elgondolkodtató. 

A Nádasdy Ferenc Múzeum egy állandó huszárkiállítást hozott létre, mellyel nemcsak az a célja, hogy elmondja, több szálon is követve a huszárság történetét. Az is vezetett minket, hogy megmutassuk, hogy mi is lehettünk volna huszárok, híres ezredek katonái. Lehettünk volna, ha nem ma élünk. A többi márcsak álom. De nekünk is kijutott a huszárok felelősségéből, nekünk is helyt kell állni becsülettel, kitartással. Nem menekülhetünk el problémáink elől, nem tolhatjuk át másra. Az nem lenne méltó emberi voltunkhoz, valódi vagy képzelt huszár őseinkhez.

A régi huszárok már nincsenek köztünk, az emlékezés helyét felváltotta az emlékeztetés. A sárvári múzeum ezt a feladatot vállalta magára. Látogassanak el hozzánk, hogy közösen emlékezzünk hőseinkre, de hazánk egykori esendő katonáira és civiljeire is. 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3606 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?