Huszárok - 2. világháború

Trianon után

A hadseregek helyzete Trianon után

Takács Zoltán Bálint
2015.02.26
Trianon után Ltsz.: NFM-T 66.47.1099Az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések nemcsak az egyes országok hadseregeinek a maximális létszámát határozták meg, hanem előírásaikkal az egyes nemzeti hadseregek belső szerkezetét is. A békeszerződést Magyarországgal 1918. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon kastélyban. A szerződés értelmében Magyarország 35 ezer fős, csak védelmi feladatokat ellátó hadsereget tarthat fenn, melybe beletartoznak a katonai iskolák növendékei is. A tisztek és altisztek arányát szintén meghatározták, előbbiek esetében 1/20 (1750 tiszt), utóbbiaknál 1/15 (2333 altiszt) mértékben. Megtiltották légierő és nehézfegyverek tartását.
Megszűnt az általános védkötelezettség is, azaz a hadsereget csak önkéntes jelentkezőkből lehetett toborozni. A magyar elképzelések szerint egy 85 ezer fős hadsereg garantálta volna az ország biztonságát. Ezt a létszámot majd csak a harmincas évek végére sikerült elérni. Annak ellenére, hogy másfél évtized alatt, elsősorban 1938 után hatalmas összegeket fektettek a hadseregfejlesztésbe, a magyar királyi haderő felszereltsége egyáltalán nem volt megfelelő.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.

Ha érdekel a huszárok története, életük, harcaik, fegyvereik, akkor érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Vissza

Olvasta már?